06 September 2014

MeMalayakan rakyat Sabah Sarawak

MeMalayakan rakyat Sabah Sarawak
Oleh: Jalibin Paidi


Bagaimana Malaya, dengan mempergunakan Malaysia telah menjajah kita secara halus, menghilangkan identiti Sabah sebagai sebuah negara bertaraf rakan kongsi dalam Malaysia dan menghilangkan jati diri Sabahan ssebagai sebuah negara yang sepatutnya tidak hilang kedaulatan, walau pun berada dalam Malaysia;??

1. Mata wang yang Sabahan dipaksa guna ialah gambar Agong Malaya yang pertama, dan bukannya Agong Malaysia yg pertama.


2. PM (Perdana Menteri) Malaya 1957-1963 automatik diangkat sebagai PM Malaysia.


3. Perlembagaan yang diguna ialah Perlembagaan Malaya 1957, dengan ubahsuai terlalu minimum pada 1963, tanpa gambarkan kita sebagai negara yang membentuk sebuah negara baru.


4. Bahasa rasmi Sabah iaitu English telah diganti dengan Bahasa Melayu

5. Plat number kereta kerajaan Sabah yengan dulunya 'SG' sudah lenyap dan diganti dengan plat number umum atau 'W'.

6. Parti-parti politik Malaya masuk ke Sabah dan melenyapkan autonomi berpolitik Sabahan.

7. Pertembungan sesama parti politik tempatan sudah tidak berlaku. Sebaliknya, pertembungan parti-parti politik Malaya berlaku di Sabah, menyebabkan para pemimpin Sabahan dalam parti Malaya berlumba-lumba mengampu bos besar mereka di Malaya.

8. Perlantikan Ketua Menteri adalah oleh Kuala Lumpur dan bukannya oleh DUN Sabah.

9. Kad Pengenalan Sabahan ditukar dari H ( Saba'H' ) sebagai wilayah, kepada kod 12, yakni negeri yan ke-12 dalam Malaysia.10. Sabah digambarkan dalam Bendera Malaysia dengan sekadar SATU JALUR. Sepatutnya bendera baru dibuat pada tahun 1963 dengan terbentuknya Malaysia, dan bukannya mengguna bendera Malaya yang diubahsuai.


11. Negara Malaya yang merdeka pada 1957 dilenyapkan pada tahun 1963, supaya Sabah turun taraf setaraf Perlis yang tidak terlibat dengan Perjanjian Pembentukan Malaysia, 1963.

12. Agensi kerajaan dan syarikat berasaskan kerajaan dari Pusat membanjiri Sabah dan menghilangkan kuasa dan fungsi agensi negeri. Akibatnya, Sabah seolah-olah sebuah Wilayah Persekutuan.

13. Semua agensi pusat dan GLC pusat di Sabah mengaut keuntungan untuk dibawa ke Malaya, dan bukan untuk menambah hasil Sabah. Cthnya, FELDA dan PETRONAS.

14. Sukatan pelajaran sekolah-sekolah di Sabah 100% ditentukan oleh Pusat. Berlaku pendoktrinan pemikiran anak-anak muda Sabahan sejak dari bangku sekolah. Sabahan perlu segera bangun dari tidur dan bersatu menuntut hak yang telah dijanjikan pada kita.

Reactions:

2 comments :

Negara Sabah atau Negeri Sabah. Mari baca blog - http://negara-sabah.blogspot.com

Negara Sabah atau Negeri Sabah. Mari baca blog - http://negara-sabah.blogspot.com

Post a Comment

Sila Berikan Komen ATAU Sumbangan Artikel/Bahan Anda:-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...