07 September 2014

REBUPLIC OF SABAH (North Borneo)

ANDAINYA SABAH KEMBALI MENJADI SEBUAH "NEGARA"
Oleh: SSKM

United Nation (UN) sedang memerhati Sabah dan Sarawak. Jangan risau Bangsa Negara Sabah dan Bangsa Negara Sarawak kerana Perjuangan ini adalah untuk membebaskan negara kita daripada cengkaman penjajahan halus malaya.
Negara Sabah dan Negara Sarawak masing-masing sudah mempunyai ahli-ahli Parlimen dan DUN. Apabila perpisahan secara rasmi tercapai, urusan pentadbiran negara kita akan menjadi lebih cekap dan mantap sebab kita tahu apa yan perlu dibangunkan. Pakar-pakar kita daripada seluruh dunia akan balik ke Negara kita masing-masing untuk berkhidmat. Mereka terpaksa berhijrah ke luar negara selama ini kerana mereka tidak mendapat peluang dan jawatan yang sepatutnya.

Kita juga akan menggunakan semula mata wang "Dolar".
Bayangkan;
Tiada istilah bahawa negara luar akan menyerang Negara Sabah dan Negara Sarawak. Ini kerana suatu ketika sebelum terbentuknya Persekutuan Malaysia, North Borneo (kini Sabah) dan juga Sarawak merupakan anggota dalam Commonwealth. Keahlian Negara Sabah dan Negara Sarawak akan diaktifkan semula.

Datuk Gabuh bin Piging (Tambunan)
Peserta Olympik Pertama Negara North Borneo (Borneo Utara) atau kini dikenali sebagai Negara Sabah iaitu Datuk Gabuh bin Piging (The Kangaroo Man) yang berasal daripada daerah Tambunan
(Baca DI SINI)

Anggota keselamatan UN juga akan dihantar ke Negara Sabah dan juga Negara Sarawak sebaik sahaja perpisahan ini terjadi untuk memastikan sistem keselamatan Negara Sabah dan Negara Sarawak berada pada tahap yang mampu berdikari dan menangkis sebarang ancaman. Ia sama seperti Singapura dahulu.

Sistem Kerajaan Sabah adalah berlandaskan kepada Sistem Demokratik. Pemilihan Presiden Negara Sabah dan Negara Sarawak bakal berlangsung untuk memilih Pemimpin Negara masing-masing.

Pada waktu itu, Sabah bakal dikenali sebagai Republic of Sabah (atau North Borneo) dan Sarawak bakal dikenali sebagai Republic of Sarawak.

Ketua Negara bakal dikenali sebagai Gabenor seperti Republic of Singapore.

APA YANG SUDAH BERLAKU SEKARANG????
Saranan Lord Cobbold 1962


SABAH & SARAWAK BUKAN BERSTATUS 'NEGERI'
TETAPI SEBUAH NEGARA YANG
MERDEKA & BERDAULAT

Dum Spiro Spero / Pergo et Perago
Reactions:

2 comments :

Bro awie.... mo tanya ckit..... smasa sabah brstatus negara..... yg d pimpin dato Stephen. ..... tlah d lucutkan jwatan oleh tengku... dn d ganti dgn dato mustapha..... Bgaimana ini brlaku.... pmimpin negara dgn mudah d lucut... dan dgn mudah d ganti oleh tengku..... atas alasan apa....
Just untuk info.... tq.

Manada dilucutkan jawatan. . Salah info ko ni.. Hahhaa

Post a Comment

Sila Berikan Komen ATAU Sumbangan Artikel/Bahan Anda:-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...